divendres, 25 d’abril del 2014

Les polis gregues i la colonització del Mediterrani

Ja hem vist com les dues polis més importants varen ser Atenes i Esparta. Al segle V aC, a la ciutat d'Atenes va començar un nou sistema polític: la democràcia, el govern del poble. Tot i que eren autònomes, totes les polis gregues estaven unides per dos lligams culturals molt forts. En primer lloc una mateixa llengua (el grec) Els dos poemes d'Homer, La Ilíada i l'Odissea es van convertir en la base de l’educació dels joves grecs. També compartien una mateixa religió politeista,  creien en l'existència de déus immortals i amb uns poders extraordinaris.

Vegem amb aquest vídeo que vol dir la democràcia, el govern del poble


Entre el segle VIII i el segle VI aC molts grecs emigraren i fundaren colònies al llarg del Mediterrani i del mar Negre. La zona de colonització grega més important al Mediterrani fou el sud d'Itàlia i Sicília (Magna Grècia), malgrat que també van arribar a l'extrem mediterrani occidental, on van fundar Massalia (Marsella). També van arribar a la costa de la Península Ibèrica, on van fundar colònies, com Rhode (prop de Roses), Empòrion (Empúries), Hemeroskopeion (Denia –Alacant-) i Mainake (Málaga). Cap a orient es van expandir pel mar Negre, on també van establir nombroses colònies.

Empúries, a la costa catalana, va ser una polis grega. Si no has anat a veure les seves ruïnes, consulta l’enllaç. I en el vídeo que tens a continuació podreu veure amb detall el tema de les colonitzacions gregues, el qual us ajudarà com sempre a entendre i a comprendre les lectures del dossier.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada