dissabte, 1 de març del 2014

L’edat dels metalls de la Prehistòria


El descobriment de la metal·lúrgia (5.000 a.C.) va donar pas al darrer període prehistòric, l'Edat dels Metalls. Amb la forja dels metalls, primer el coure, després el bronze i més tard el ferro, van sorgir els artesans especialistes i es va difondre l'intercanvi de productes a través del comerç. Els intercanvis comercials es van intensificar i els mitjans de transport van millorar amb la invenció de la vela i la roda.

Els llogarets neolítics es van anar transformant en veritables ciutats, governades per caps o cabdills, en les quals van sorgir grups socials diferenciats. A Europa es van construir els megàlits, edificacions amb grans pedres.

A la península Ibèrica, cap al III mil·lenni a.C. va començar la metal·lúrgia:    Primer treballaren el coure (cultura de Los Millares).  Després van fabricar objectes de bronze (El Argar). I el treball del ferro començarà amb l'arribada dels pobles indoeuropeus i els colonitzadors mediterranis.

A Catalunya, els primers pobladors es van assentar als marges dels rius, en abrics rocosos i en coves, i hi van deixar mostres de les seves formes de vida i del seu art. De l'Edat dels Metalls se n'han conservat poblats i molts instruments, armes i joies.


El Amanecer del Hombre 2: El nacimiento de la Civilización
Des d’aquest enllaç podràs veure els 4 vídeos d’aquesta sèrie de aprox. 15’ cadascun de forma automàtica.

Aquí podràs veure el primer vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada